Jak jeść więcej?

1. Szejki doskonale zastępują posiłki

Jest wiele korzyści wynikających ze spożywania płynnych posiłków. Nie tylko szejków, ale również zup typu krem. Przede wszystkim pozwalają dostarczyć wymaganą ilość kalorii, nie obciążając układu trawiennego. Posiłki takie są lepiej i szybciej przyswajane, przez co ułatwiają regularne jedzenie – nie odczuwamy nadmiernego przejedzenia, zniechęcającego do zjedzenia kolejnego posiłku o odpowiednim czasie. Szejki z natury są mniej sycące, dlatego polecamy je zabierać do pracy (unikniemy efektu „chce mi się drzemki po obiedzie”).

Dobrej jakości szejk powinien powstać na bazie z mleka. To sojowe jest łatwiej i szybciej trawione, a jego umiarkowane spożywanie nie ma negatywnych konsekwencji zdrowotnych. Następnym elementem szejków powinny być owoce. Wybór jest naprawdę olbrzymi. Szczególnie polecam świeże owoce sezonowe. Są niedrogie, a przy tym pozwalają ciekawie urozmaicić napój. Dla zwiększenia ilości energii, warto również dodać płatki owsiane, jaglane, masło orzechowe, twaróg lub zalecaną ilość białka (odżywki).


2. Jedz regularnie

Wszyscy, którym zależy na przyroście masy mięśniowej jak i na dobrej redukcji, powinni zjadać regularne posiłki, w ilości min. od 3 do 4 dziennie. Jeszcze lepszym rozwiązaniem jest 4 do 6 posiłków. Taka ilość pozwala systematycznie dostarczyć organizmowi zalecaną ilość kalorii, które są równomiernie spalane przez cały dzień. Jeżeli Twoja praca nie pozwala na gotowanie w domu w porze obiadowej, zacznij przygotowywać posiłki w boxach. Plastikowe pudełka znakomicie nadają się do przechowywania żywności – nie tylko w postaci osobno przyrządzonych składników, ale również wygodnych do spożycia zup, szejków czy przekąsek i miksów owoców i warzyw. Wybierając pojemniki z wkładami chłodzącymi, możesz zapewnić jedzeniu świeżość przez dłuższy czas.


3. Desery i przekąski nie są zakazane!

Pamiętaj że to, co dla niektórych może być owocem zakazany, dla ciebie będzie pełnowartościowym posiłkiem. O ile zadbasz o jego odpowiednie przygotowanie. Deserem nie musi być tłusty tort na bazie margaryny. Równie smaczne, a przy tym zdrowsze i lepsze dla masy będzie ryż ugotowany na mleku z dodatkiem owoców, mieszanka bakalii i orzechów lub suszone owoce. Także fajnie sprawdzą zdrowe słodycze na bazie warzyw czy jogurtów. 


4. Twórz swoje ulubione smaki

Twoje dotychczasowe posiłki z diety były mdłe i nijakie? Faktem jest, że mięso gotowane na parze nie jest szczytem smakowitości. Podobnie suchy ryż czy oklepany brokuł. A co, gdyby posiłki urozmaicić odrobiną śmietany lub jogurtu? Dodać czosnek lub sos pomidorowy. Jest również wiele innych sposobów na to, aby dotychczasowe dania uczynić jeszcze smaczniejszymi – bez wpływania na ilość kalorii i czasochłonnego przygotowywania posiłku. Zacznij odkrywać swoje ulubione zioła i przyprawy, których być może nie stosowałeś do tej pory. Uważaj jednak na gotowe mieszanki, pełne soli i wzmacniaczy smaku. Ich używanie może wydawać się wygodne i szybkie, ale na tym kończą się ich zalety.


5. Dieta wysokowęglowodanowa pozwoli Ci jeść więcej

Organizm bardzo sprawnie i szybko trawi czyste węglowodany. Dzięki temu, szybciej mamy ochotę na kolejny posiłek. Nie jest to rzecz jasna dobra wiadomość dla osób otyłych, dla których dieta wysokowęglowodanowa nie jest wskazana. Jednak w przypadku osób, którym zaleca się zwiększenie kalorii w codziennej diecie, sprawdzi się ona idealnie. W takiej diecie nie warto rezygnować z makaronów czy białego ryżu, czyli zbóż niskobłonnikowych. Dlaczego? Ponieważ całe zadanie będzie trudniejsze do zrealizowania – komponowanie posiłków zajmie Ci więcej czasu, a dostarczanie większej ilości kalorii zostanie ograniczone.