Galareta mięsna z jajkiem i warzywami
Trochę nietypowa propozycja ale jakże smaczna czyli galareta mięsna z jajkiem i warzywami. Porcja około 330 – 370 kcal. Propozycja raczej na weekend gdyż chwile trzeba na to poświecić.
Składniki na porcje:
- 200ml wywaru
- 60g karkówki (lub innego ulubionego mięsa)
- jajo na twardo
- 8g żelatyny w proszku
- kawałek marchewki, cebuli, papryki
- sól, pieprz i jakieś dobre zioła do mięsa.
Przygotowanie
1) Mięso solidnie dopraw (najlepiej zamarynuj przez noc)
2) Obsmaż mięso na mocnym ogniu z dwóch stron, dodaj pokrojone warzywa i podlej wodą do wysokości składników. Duś do miękkości na małym ogniu. Dopraw wedle uznania.
3) Przecedź mięsko i warzywa
4) Do gorącego wywaru dodaj żelatynę i rozpuść ją (nie gotuj)
5) Na dno kieliszka wrzuć poszatkowane jajo na twardo oraz mięsko. Zalej wywarem z żelatyną do wysokości mięsa. Odstaw do stężenia.
6) Po stężeniu dodaj warzywa z naszego wywaru i uzupełnij wywarem z żelatyną. Ponownie odstaw do stężenia.
(możesz wszystko wrzucić i zalać na jeden raz ale wtedy wszystko się wymiesza i nie będzie warstw – twoja decyzja)
Smacznego!
Kaloryczność:
Porcja takiej galarety to około 370 kcal jeśli użyjemy karkówkę.
Jeśli użyjesz 60-70 g piersi z kurczaka to galareta wyjdzie około 325 kcal (tylko pytanie czy warto zmieniać)