Chleb Gryczany – Bez Glutenu!
Ostatnio robiłem jadłospis dla Pani która niestety nie może jeść produktów z glutenem. Znalazłem taki przepis i się idealnie sprawdza właśnie w takiej sytuacji. Proces robienia jest długi, ale myślę że warto.
Za fotki chlebka serdecznie dziękuje koleżance Zuzannie :*
Składniki:
– Kasza gryczana niepalona – 2 i 1/2 szklanki (500 g)
– Sól Himalajska – 2 łyżeczki (10 g)
– Woda – 3 szklanki (700 ml)
Przygotowanie przed pieczeniem zajmuje 2 dni.
Kaszę gryczaną odważyć i przepłukać na sitku. Przesypać do miski i zalać 700ml wody. Odstawić na noc (co najmniej na 8 godzin). Rano może pojawić się piana (jest to białko).
Zawartość miski należy wymieszać, w przypadku wchłonięcia całej wody, dolać tak, aby przykrywała całą masę. Odstawić na cały dzień. Wieczorem zlać nadmiar wody, a kaszę należy zblendować na gładką masę. Dodaj sól i wymieszaj.
Opcjonalnie można dodać garść dowolnych ziaren (pestki dyni, słonecznika, siemienia lnianego). Przełóż do keksówki lub tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Umieść w nienagrzanym piekarniku i pozostaw na całą noc. Przez noc ciasto wypełni całą foremkę, a na wierzchu powinno pojawić się wybrzuszenie.
Rano włącz piekarnik na 200 st C. Piecz 55-60 minut.