Kotleciki z Wątróbki
Uwielbiam wątróbkę i szukałem innego sposobu niż klasyczny aby ją wykonać.
Dziś zrobiłem kotleciki lub bardziej placuszki z wątróbki. Smakują dalej jak wątróbka ale są dużo bardziej delikatne w konsystencji. Co ważne jeden placuszek ma 41 kcal!
Składniki:
– 380g wątróbki drobiowej (tyle mniej więcej wychodzi po oczyszczeniu błon z 450 gramów wątróbki)
– 200g pieczarek
– 100g cebuli
– jajko
– 30g mąki
Przygotowanie:
1) Oczyszczam wątróbkę i szatkuje w drobną kostkę
2) Podsmażam cebule i tarkowane na grubych oczkach pieczarki na suchej patelni, podlewam wodą i dusze do miękkości i do odparowania wody. (solidnie całość doprawiam solą i pieprzem, musi być lekko słone i pikantne)
3) Łącze wątróbkę i przestudzone pieczarki z cebulką oraz dodaje jajko i mąkę.
4) Łyżką nakładam porcje masy na suchą patelnie i smażę. Patelnia nie powinna być mocno rozgrzana bo placuszki mogą się przypalić a w środku będą niedopieczone. Tu trzeba samemu ocenić jak długo smażyć.
5) Ten punkt dotyczy opcji gdy będziemy placuszki dusić w sosie, w takiej sytuacji obsmażamy placuszki z dwóch stron i zalewamy ulubionym sosem i dajemy plackom. To lepsze rozwiązanie bo nie trzeba myśleć o tym czy placki się dosmażą. Ja wybieram sos pieczarkowy, przepis TU.
Kalorie:
Masa ma około 780 kcal i wychodzi 19 placków (nakładam łyżką stołową) czyli jeden placuszek ma 41 kcal!