Bułeczki Bajgle
Prosty przepis na pyszne bułeczki bajgle. Najważniejsze dla mnie że przepis nie wymaga jakiegoś specjalnego „cyrkowania”. Sztuka bułeczki ma 188 kcal.
Można też zrobić klasyczne bułeczki bez dziurki albo jedną długą bułe a’la bagietka.
Składniki:
– 200g mąki typ 500
– 125ml wody (letniej)
– 5g drożdży suchych
– 5g soli
– 10g cukru
Opcjonalnie odrobina masła do posmarowania bułeczek i jakieś ziarenka do posypania.
Przygotowanie
1) Do letniej wody wrzucamy cukier i drożdże, mieszamy i odstawiamy na jakieś 10-15 minut aż się zrobi na wierzchu pianka.
2) Do miski wsypujemy mąkę, sól oraz naszą wodę z drożdżami. Mieszamy wstępnie łyżką a potem wykładamy na blat i zagniatamy ciasto około 5-7 minut.
3) Z ciasta formujemy kulkę, przekładamy do miski i odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut. Dobrze jest przykryć ciasto folią spożywczą aby nie wyschło.
4) Jak ciasto wyrośnie przekładamy je znowu na blat, zagniatamy ciasto ponownie, dzielimy na 4 części i formujemy 4 kuleczki. Zostawiamy na 20 minut pod ściereczką.
5) Gdy kuleczki sobie czekają grzejemy garnek z wodą oraz włączamy piekarnik na 200 stopni góra dół.
6) Po 20 minutach robimy w wyrośniętych bułeczkach paluchem dziurkę i rozciągamy do pożądanej wielkości. Wrzucamy do gotującej się wody. Parzymy bułki 30 sekund z jednej strony i 30 sekund z drugiej strony.
7) Sparzone bułki układamy na papierze do pieczenie, smarujemy opcjonalnie masłem i posypujemy siemieniem lnianym, sezamem albo makiem – lekko dociskamy posypkę. Pieczemy 18-20 minut w 200 stopniach.
Smacznego!
(ja do środka bajgla włożyłem orzech włoski aby mieć konkretną dziurkę, nie musisz tego robić ale wtedy bułeczka rosnąc w piekarniku może zamknąć dziurkę w zależności jak dużą dziurkę zrobisz)
Kaloryczność:
Sztuka bułeczki ma 188kcal 🙂 całkiem uczciwie…
Trzeba doliczyć ewentualnie odrobinę masełka, powiedzmy 10g czyli 70 kcal na 4 bułki – jakąś posypkę. Tu już samemu trzeba policzyć.