Pasta z Tuńczyka – Mega Lekka
Prosta i smaczna pasta z tuńczyka, ogórka konserwowego, jogurtu greckiego oraz musztardy.
Pasuje idealnie do tostów, jajek czy po prostu solo. Co najważniejsze ma łyżka (25g) ma 25 kcal
Jedna połówka jajka z pastą to 60 kcal a więc myślę że spokojnie 6 połóweczek każdemu będzie pasować na śniadanie. (Plus też taki że można zrobić jajka dzień szybciej aby nie marnować czasu rano).
Składniki:
– 2 puszki tuńczyka w wodzie
– 200 g Jogurtu Greckiego 10%
– 2 łyżki musztardy
– 6 – 8 ogórki konserwowe
– opcjonalnie por lub cebulka
– pieprz, ewentualnie sól
Tuńczyka rozdrobnić widelcem w misce, dodać jogurt, musztardę, ogórka pokrojonego w drobną kostkę i wymieszać. Można dodać inne chrupiące warzywa. Na cebule bym uważał, pasta z cebulą nie może zbyt długo stać.