Kaszanka Z Pieczonym Ziemniakiem
Ostatnio wrzuciłem propozycje na wątróbkę i kilka osób zapytało mnie a co z kaszanką? Można? Nie można? Podchodzę do tematu że można wszystko, ale z głową.
Musiałem to policzyć i w sumie to mocno się zdziwiłem, do tego stopnia że dwa razy liczyłem poszczególne produkty. Cały mój talerz (fotka poniżej) to 530kcal a wygląda na grubo więcej.
Warto zaznaczyć że kaszanki na naszym rynku są co najmniej wątpliwej jakości i trzeba się sporo naszukać aby trafić coś jadalnego. W Lidlu bywała kaszanka z wątróbką firmy BARONI i tam rzeczywiście skład jest spoko. PIKOK też ma dobrą kaszankę ale niestety już jest sypnięty glutaminian, ale umówmy się, że nie jemy kaszanki codziennie – raz nie zawsze!
Czytajcie etykiety!!!
Składniki:
– 1szt Kaszanki Pikok – 110g
– 120g Cebuli
– 40g papryki
– 200g ziemniaków (u mnie jeden duży lub 2-3 mniejsze)
– 100g Buraków gotowanych
– 30g groszku
– 40g Papryki
– 1-2 liście sałaty lodowej
Przygotowanie:
1) Upiecz ziemniaka, godzina czasu 180 stopni zawinięty w folii aluminiowej (Mogą być też gotowany, wedle uznania). Po tym czasie kroje w plastry i podpiekam na suchej patelni aby lekko zrumienić, doprawiam przyprawą do ziemniaków.
2) Cebule pociętą w piórka wrzuć na suchą patelnie, chwile podsmaż i podlej 50ml wody i podduś. Dodaj pociętą paprykę i dopraw solidnie solą i pieprzem (ale miej na uwadze że kaszanka też może być doprawiona i można przegiąć). Duś tak długo jak uznasz za stosowne po czym zdejmij z patelni.
3) Na patelnie wrzuć pociętą kaszankę bez osłonki i podsmaż, także podlej odrobiną wody i podduś. Jak uznasz że kaszanka już jest w porządku, wymieszaj ją z cebulą i papryką i daj jej jeszcze 2-3 minutki aby się składniki połączyły.
4) Buraka pokrój w kostkę lub słupki dodaj groszek, paprykę i sałatę lodową i wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Kalorie:
Porcja z przepisu to 530kcal (B 24 T 15,5 W77,6)
Poniżej screeny z Aplikacji Fitatu dla tych co nie wierzą, zresztą sam nie wierzyłem 😀