Omlet Grega – A’la Pizza
Omlety to zawsze opcja jedzenia która ratuje mnie czy w podróży czy w pracy. Zawsze pod ręką nie brudzi, nie kruszy się i jest jadalne na zimno 🙂 I najważniejsze jest w miarę lekkie i bardzo pożywne i nie ważne czy jesteś na redukcji czy robisz masę… zawsze zadziała tylko kwestia proporcji.
Bazowy skład dla mnie to:
– 4 Jajka
– 4 łyżek płatków owsianych
Jeśli chodzi o dodatki to opcji jest tyle ile produktów jest w lodówce…
– chuda wędlina
– mięso z kurczaka
– mięso mielone
– mozzarella kulka
– warzywa różne… nawet raz ziemniaki upchnąłem w omlet 😀
(trochę szynki, pieczarek, i mozzarella oraz oregano i bazylia mamy coś na kształt pizzy ;-))
Sposób przygotowania:
1) Jajka wbić do miski i ubić (nie musi być super gładko)
2) Wsypujemy do jajek płatki i mieszamy
3) Wrzucamy towar na który mamy smak i doprawiamy oregano, pieprz, chili, czy co tam nam pasuje (twardsze warzywa typu marchewka, papryka, cebula, warto podsmażyć lekko na patelni i dopiero dodać do jajek)
4) Na patelnie dajemy odrobinę kokosu dobrze nagrzewamy i wrzucamy całą masę i rozprowadzamy dajemy minute czasu aby się ładnie ścięło od spodu i skręcamy ogień na średni (kwestia kuchenki aby nie spalić jajek) i pomalutku pod przykryciem paruje sobie, ja dwa razy lekko podlewam wodą i znowu przykrywam wtedy ładnie góra omleta ścina się od pary. Oczywiście można go odwrócić ale wtedy jest brzydki 😀 Takie parowanie wymaga czasu nawet 15 minut się robi.
Kaloryczność bazy:
Jajko całe 4szt – 284 kcal B – 25,5g T – 19,8g W – 1,2g
Płatki owsiane 4 łyżek 152 kcal B – 5,1g T – 2,9g W – 27,7g
Razem 435 kcal B – 30,6g T – 22,7g W – 27,7g
Ewentualne dodatki:
Szynka 2 plastry – 66 kcal B – 12g T – 2g W – 0g
Mozzarella poł kulki – 111 kcal B – 10g T – 8g W – 0g
Kukurydza 2 łyżki – 31 kcal B – 1g T – 0g W – 7g
Czyli gdzieś tam cały omlet będzie miał 640 kcal… niby dużo, ale jeśli podzielimy się z kimś na śniadanie to już będzie po 320 na głowę plus jakaś sałatka i mamy super jedzonko.
Naprawdę jest to ciekawa opcja