Pizza z Patelni
Dzisiaj nie miałem jakiegoś konkretnego pomysłu na śniadanie, ale akurat składałem jadłospis dla pewnej Pani i wykopałem własnie taki przepis. Prosty, w miarę szybki a co najważniejsze lekki. Spód ma tylko 215kcal 😀
Spód:
– 40 g mąki pszennej pełnoziarnistej lub klasycznej
– 5 g oliwy z oliwek / oleju rzepakowego
– 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– 80 ml wody
– szczypta ziół: oregano, bazylia i sól
Sos:
– 30 g przecieru pomidorowego
– 20 g jogurtu
– ząbek czosnku
– zioła: oregano, bazylia, sól, odrobina chili dla mocy (lub bez)
Lub po prostu posmarować ketchupem i posypać ziołami
Jeśli chodzi o dodatki to już kwestia improwizacji…
U mnie: schab pieczony, tuńczyk, szpinak podsmażony, chili, suszone pomidory, oliwki
Sposób przygotowania:
1) Składniki na spód wymieszać razem, powstanie coś jak ciasto naleśnikowe, tylko gęstsze… Odstawić (na czas przygotowania reszty gratów)…
2) Składniki na sos wymieszać i odstawić
3) Przygotować sobie ulubione składniki
4) Na rozgrzaną patelnie wylać ciacho (rozprowadzić łopatką po patelni) i na delikatnym ogniu smażyć jakieś 4 minuty (bez przykrycia)
5) Placek odwrócić, nie zdejmując z ognia posmarować sosem, wyłożyć składniki, przykryć patelnie i dać pizzy czas, jakieś 10 minut
Kaloryczność spodu i sosu to 215kcal
Przykładowe dodatki:
Cebula – 25g – 8kcal
Pomidor – 90g – 17kcal
Tuńczyk z wody – 60g – 64kcal
Ser Mozzarella kula – 40g – 88kcal
Tym sposobem fajny posiłek mamy w kaloryce – 392kcal – Dieta nie kara
* Kaloryka może się różnić w zależności od producenta danego składnika