Kotleciki z ziemniaków i tuńczyka
Dzisiejszy brak weny na śniadanie zaowocował takim oto przepisem…
Proste i szybkie kotlety ziemniaczano tuńczykowe z odrobiną podsmażonej cebulki.
Dla mnie kluczowe jest to, że są zbilansowane i nie trzeba nic do nich dokładać oprócz porcji zieleniny, no i mają 90 kcal.
Składniki:
– 330 g Gotowanych w łupinkach ziemniaków
– 140 g Tuńczyka z wody
– 125 g Cebuli (1 sztuka)
– 5 g smalcu lub oleju/oliwy do podsmażenia cebuli
– 20 g bułki tartej
– sól, pieprz, wędzona papryka
Panierka:
– 20 g Oleju/oliwy
– 25 g bułki tartej
(ilość tych składników starczy do opanierowania i obsmażenia 10 kotletów)
Wykonanie:
1) Ziemniaki ugotować i obrać, Tuńczyka odsączyć z wody, obsmażyć cebule (pokrojoną możliwie drobno).
2) Ziemniaki i tuńczyka w misce rozdrobnić widelcem, dodać cebule i jajko, wymieszać. Doprawić do smaku.
Na tym etapie ocenić czy trzeba dodać bułki tartej czy też ominąć.
3) Wilgotnymi rękoma formować 50 gramowe kotleciki, obtaczać w bułce i na patelnie.