Kanapki – Kilka wariacji
Dostaje wiele wiadomości od Was „Gregu daj przepis na jakąś kanapkę”, i myślę sobie jak przepis na kanapkę?? Przepis na kanapkę nie istnieje, to czysta improwizacja oparta o to co masz w lodówce, czyli pieczywo, jakieś smarowidło i smaczny towar na wierzch, no i nie zapominamy o zielonym. Warzywa w kanapce są kluczowe nie tylko ze względu na witaminy i błonnik ale także dlatego że człowiek „Je” oczami, o ile fajniej je się kolorowe danie.
Postanowiłem zebrać kilka moich wariacji odnośnie kanapek i są one dalekie od chamskiego chleba z serem czy szynką.
Duży nacisk kładę na warzywa w kanapkach a także aby niektóre z nich zastępowały mi fastfoody gdy chce mi się czegoś „złego”.
Buła z kurczakiem i mozzarellą
Kaloryka: 500 kcal
Składniki:
Bułka Ciabatta – 80g
Pierś z kurczaka – 120g (grillowana lub z jakiegoś sosu)
Mozzarella Kulka – 65g
Sałata rzymska, ogórek, cebula
Kanapka z serem i jajkiem
Kaloryka: 415 kcal
Składniki:
Bułka Ciabatta – 80g
Jajko na twardo – 2szt
Ser królewski – 1 plaster
Pomidor – 0.5 sztuki
Ogórek konserwowy – 2 szt
Bagietka z Kurczakiem i Bagietka z Jajkiem
Kaloryka: 700 kcal (Połówka z kurczakiem 373kcal, połówka z jajkiem 329kcal)
Składniki:
Bagietka – 100g
Jajko na twardo – 2szt
Mięso z podudzi kurczaka – 160g (2 sztuki, u mnie wcześniej pieczony i dla potrzeb kanapki mięso zdjęte z kości i wrzucone na grilla)
Pomidor – 1 sztuka
Ogórek konserwowy – 3 szt
Papryka – 1/4 sztuki
Ketchup – 20g
(warzywa pokroić w drobną kostkę i dodać ketchup – powstanie coś a’la Salsa)
Kanapki z bekonem, jajkiem i galaretą drobiową + sos czosnek
Kaloryka: 660 kcal (kaloryka wasza będzie pewnie inna bo kwestia jak robicie galaretę i jaki bekon użyjecie)
Składniki:
Bułka Ciabatta – 90g (przecięta na 3 części)
Jajka na twardo – 2szt
Bekon – 30g (paczkowany, pocięty w cieniutkie plasterki)
Galareta drobiowa – 90g
Sos czosnek oparty o serek kanapkowy Bieluch – 60g (plus odrobina wody, czosnku i kurkumy, no i ogórek konserwowy)
Pomidor – 0.5 sztuka
Ogórek konserwowy – 1 szt
Bagietka z serem i jajkiem na twardo
Kaloryka: 720 kcal (śmiało można podzielić na dwie porcje, wtedy mamy 360 kcal)
Składniki:
Bagietka – 125g (biedronkowa)
Jajka na twardo – 3szt
Ser Królewski – 1 plaster
Krem z Gorczycy – 2 łyżki
Papryka – 60g
Sałata rzymska