Pieczeń Rzymska
Prosta i smaczna mięsna zapiekanka czyli Pieczeń Rzymska, idealna do obiadu a także jako wędlina na kanapki 😀
Składniki:
– 850g mięsa mielonego z szynki
– 300g cebuli
– 7 jajek
– Sól, Pieprz, Kolendra, Kumin
To w sumie tyle, w oryginalnych przepisach jest namoczona bułka w mleku, bułka tarta itd. Ale uważam że nie jest to konieczne.
Przygotowanie:
1) Na rozgrzaną patelnie wrzucamy pociętą w kostkę cebule, po niewielkiej chwili podlewamy cebule wodą (100ml), dodajemy sól, pieprz, kumin i kolendrę. Dusimy do miękkości pod przykryciem tak długo aż będzie miękka (w razie potrzeby podlewamy wody jeszcze).
2) Gotujemy 5 Jajek na półtwardo, studzimy.
3) Mięso przekładamy do miski, wbijamy dwa jajka oraz wrzucamy przyprawy i podduszoną cebule. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy, masa musi być wyraźnie doprawiona, nie oszczędzamy przypraw.
4) Przekładamy część masy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wykładamy w jednym rzędzie jajka na twardo (obcinamy z jajek zaokrąglone końcówki aby jajka do siebie przylegały i tworzyły jeden „walec”)
5) Wkładamy do keksówki resztę masy, solidnie dociskamy, wygładzamy i do pieca. (trzeba mieć na uwadze to aby jajka były mniej więcej w połowie masy mięsnej bo inaczej będzie się rozpadać przy krojeniu)
Czas pieczenia 60 minut w 180 stopniach
Kaloryka:
– Mięso mielone z szynki 850g to 1233 kcal
– 7 Jaj to 496 kcal
– Cebula 300g to 99 kcal
Razem 1828 kcal
Waga gotowej Pieczeni Rzymskiej wyszło mi 1300g a co za tym idzie 100g to 140kcal