Hummus – Pasta z Ciecierzycy
Prosty i szybki w wykonaniu przepis na własny hummus. Przepis bazowy jest jeden ale to jak go zmodyfikujemy zależy tylko od nas, może chcesz aby był bardziej limonkowy? A może bardziej ognisty? Zmień proporcje i będzie to twój własny hummus.
Składniki:
– 2 puszki odsączonej ciecierzycy
– 60g Pasty Tahini
– 30g soku z limonki
– 50g wody
– 30g oliwy z oliwek
– ząbek czosnku
– sół, pół łyżeczki kuminu, solidna szczypta chili
Wykonanie:
Wszystkie składniki wrzucić do robota kuchennego i blendować do uzyskania gładkiej masy.
Sól, chili, czosnek, limonka czy ilość tahini tak naprawdę to kwestia upodobań, sam z reguły dodaje więcej chili i limonki aby był bardziej wyraźny. Także dodaje więcej wody bo wole bardziej luźny. Zachęcam do eksperymentowania.