Ciasto jogurtowe pełnoziarniste
Proste i smaczne ciasto na bazie jogurtu i mąki pełnoziarnistej.
Czas przygotowania myślę 10 – 15 minut maks…
A co najważniejsze, kawałek tego wynalazku ma 100 kcal (cała keksówka 1000 kcal)
Składniki:
– 220 gram mąki pełnoziarnistej
– 100 gram erytrolu (lub cukru czyli plus 400 kcal)
– 180 gram jogurtu (ja lubię waniliowy)
– 2 jajka
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 łyzeczka ektraktu z wanilii
– 150 gram owoców wedle uznania (u mnie mrożone)
– blacha keksówka 24x11cm
Całe ciacho 1000 kcal B33,5g T16,8g W187,5g
Porcja 100 kcal B3,35g T1,66g W18,75g
Sposób przygotowania:
Jajka ucieram z erytrolem lub cukrem za pomocą miksera na gładką puszystą masę, dodaje ekstrakt oraz jogurt i miksuje do połączenia składników.
Do tej masy przesiewam mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszam mikserem na wolnych obrotach lub łyżką.
Po wymieszaniu ciasta na jednolitą masę, można teraz wmieszać delikatnie do ciasta część owoców obtoczonych w mące. (albo pominąć ten krok)
Przełożyć masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzch wyłożyć resztę owoców.
Piec 50 minut w 175 stopniach (grzanie góra dół)