Channa Masala
Channa Masala czyli ciecierzyca w kremowym sosie z mnóstwem aromatycznych ziół takich jak garam masala, curry, kolendry czy kuminu. Proste w wykonaniu a cholernie smaczne i syte 😀
Składniki na 2 porcje lub jedną na grubo 😀
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 puszka ciecierzycy (odsączonej)
- 3 ząbki czosnku
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka nasion kuminu
- 1 łyżka żółtego curry
- 0.5 łyżki garam masala
- 0.5 łyżki kolendry w proszku
- 1,5 cm świeżego imbiru
- sól
- 360ml wody (akurat to ilość wody która wchodzi do puszki po pomidorach :D)
Przygotowanie
1) W garnku rozgrzej oliwę, wrzuć nasiona kuminu, czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekany imbir oraz drobno pokrojoną cebulkę. Chwile smaż aż się zeszkli.
2) Dodaj kolendrę oraz curry. Zamieszaj i od razu potem dodaj pomidory, odsączoną cieciorkę oraz wodę. Gotuj na wolnym ogniu 15-20 minut (czas licz od zagotowania).
3) Po tym czasie chochlą do zupy wyjmij porcje zupy* i zblenduj. Zblendowaną potrawkę dodaj ponownie do channa masala. Dodaj przyprawę garam masala. Pogotuj jeszcze 5-10 minut.
4) Dopraw solą i ewentualnie ostrym chili jak ma bardziej czochrać. Podaj z kawałkiem chlebka naan lub innego ulubionego pieczywa.
Smacznego!
* Jak masz mniejszą chochle to wyjmij dwie chochle potrawki. (Ogólnie powinno być zblendowane około 230ml potrawki – ale robię to na oko)
Kaloryczność:
Channa masala z przepisu ma około 711kcal B26.6 T31.3 W93 Z czego zioła kolendra, curry, garam masala i kumin to 120 kcal… Normalnie ziół nie liczę gdy daje szczyptę czy dwie ale tutaj wpadło dużo ziół.
Dzieląc szame na sugerowane 2 porcje, to 1 porcja ma 356 kcal B13.3g T15.6g W46.5g
(Luźna uwaga: Ja traktuje potrawę jako źródło węglowodanów a więc bilansuje sobie te węglowodany np. jajem sadzonym, smażonym tofu, albo kurczakiem tak aby dobić białka.)