Prosty, smaczny chleb bez drożdży i bez zakwasu. Paula znalazła przepis w czeluściach internetu i go dopracowała dla naszych potrzeb. Przygotowuje się go w maksymalnie w 5 minut a samo pieczenie to 40 minut.
Dzięki prostocie oraz dlatego że można dodawać do chleba różne składniki czy przyprawy to w zasadzie codziennie jemy zupełnie inny ale równie epicki chleb. Z tej samej masy wychodzą też bardzo fajne bułki.
Składniki:
- 380g mąki pszennej
- 400ml Kefiru
- 2,5 łyżki oleju/oliwy
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
+ różne dodatki wedle uznania np.:
– suszone pomidory (to numero uno Grega, rada: oliwę z oliwek zmień na aromatyczny olej z pomidorów)
– bazylia
– podsmażona cebula (super sprawa na bułki, dzięki temu wychodzą mega „Cebularze”)
– żurawinę (a to numero uno Pauli, super przełamanie wytrawnych składników kanapki słodyczą żurawiny)
– słonecznik
– dynie
– czarnuszka
– sezam
– błonnik
– płatki owsiane (wysypać na dno foremki a potem na górę chlebka)
Ogranicza nas tylko wyobraźnia!
Przygotowanie:
- W dużej misce wymieszać mąkę z solą, sodą oraz proszkiem do pieczenia.
- Dodać kefir oraz oliwę i wymieszać łyżką. (drobna rada: oliwę wlać na kefir a nie na mąkę – uzyskamy jednolity kolor pieczywa, inaczej będą plamki żółte od oliwy).
- Dodać ulubione składniki i wymieszaj.
- Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec 40 minut w 200 stopniach (czas zależny od piekarnika i warto sprawdzać patyczkiem chleb). Jeśli robimy bułeczki ten czas to mniej więcej 20 minut.
Rozmiar foremki 23cm na 13cm
Drobna uwaga, gdy dodasz słonecznik do masy chleba, słonecznik zrobi się zielony 😀 słonecznik reaguje z sodą, jednak dalej jest jadalny chociaż wygląda podejrzanie 😀