Śledzie Pod Pierzynką
Chciałem Wam zaproponować prosty przepis na śledzika, mianowicie Śledzik Pod Pierzynką.
Składniki:
– 300g śledzia (3-4 filety)
– 300g buraków gotowanych (3 sztuki)
– 3 jajka ugotowane na twardo
– 150g Serka Bieluch (lub inny serek kanapkowy)
– 50g Majonezu
– sól, pieprz, kolendra mielona
Przygotowanie:
1) Śledzia moczymy aby pozbyć się nadmiaru słonego smaku, kroimy w niewielkie paski (wielkość wedle uznania).
2) Gotujemy buraki lub kupujemy ugotowane (dostępne w każdym markecie) i tarkujemy na grubych oczkach. Solidnie doprawiany pieprzem, solą i cukrem (jeśli jest taka potrzeba).
3) Jajka ugotowane na twardo tarkujemy na małych oczkach.
4) Serek i majonez mieszamy razem i także solidnie doprawiamy.
5) W pojemniku (najlepiej z płaskim dnem) układamy warstwami: śledzie, buraki, serek z majonezem a na samą górę tarkowane jajo.
Kolorie:
Z podanych składników wyszło mi 8 porcji (ale to już kwestia indywidualna), kaloryka całości to 1470kcal a jednej porcji 184 kcal.
Całkiem uczciwie, zważywszy na to, że śledź jest tłustą rybą i mamy porcje majonezu.
Waga porcji to około 120g