Turbo Prosty Deser
Deser ten to czysta improwizacja (jak zawsze zresztą) i nie pamiętam skąd wziąłem inspiracje na ten wynalazek…
Jest to połączenie jogurtu, żelatyny, owoców i galaretki. Sposób przygotowania jest banalny… Ale co jest najważniejsze??? Cała „blacha” ma 930 kcal 😀 a co za tym idzie spokojnie można wszamać połowę i krzywdy nie będzie 😀
Składniki:
– 720g jogurtu waniliowego (4 * 180g) *
– 20 – 25g żelatyny
– 120 ml mleka
– 275g winogron **
– opakowanie galaretki owocowej
– jakieś herbatniki / ciastka owsiane***
* Lub innego ulubionego smaku, także ilość jest plus minus (tak samo jak żelatyny)
** Lub innych owoców
*** Nie ma konieczności dawania, bez wyjdzie także okej.
Przygotowanie:
1. Jogurty przełóż do jakiejś większej miski
2. Żelatynę namocz w zimnym mleku i mieszając zagrzej rozpuszczając żelatynę… Potem pozwól wystygnąć…
3. Jogurt dokładnie wymieszaj z zimnym mlekiem (najlepiej mikserem)
Sugeruje aby jogurty nie były wprost z lodówki, mleko gdy wlejesz do mocno zimnych jogurtów od razu zacznie wiązać (masa nie będzie jednolita) .
4. Masę wylej na wyłożoną folią spożywczą blachę lub inne naczynie (ciacha opcjonalnie)
5. Wstawiamy spód do lodówki
6. Po związaniu spodu układamy owoce na wierzch…
Idealnie sprawdzają się połówki winogron lub borówki
(jeśli owoce chcemy użyć większe, warto je umieścić gdy masa jest jeszcze luźna zaraz po wylaniu do formy)
7. Przygotowujemy galaretkę zgodnie z zaleceniami producenta, po wystudzeniu wylewamy delikatnie na nasz spód z owocami…
(Można zrobić dwa kolory jak ktoś ma chęć)
Kaloryka:
275g winogron = 195kcal
Opakowanie Galaretki 77g = 296kcal
4 * 180g Jogurtu Waniliowego = 288kcal (wasz jogurt będzie miał zapewne inne wartości)
120ml Mleka 3.2 = 72kcal
25g Żelatyny = 84kcal
Całość = 935kcal (B60 T14.5 W143)